news-details

Ticaret Bakanlığı, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nı değerlendirdi

Çin Ticaret Bakanlığı, birçok G20 üyesi ülkenin, gıda ithalatçısı ve ihracatçısı ülkelerin gıda tedarik zincirinin istikrarını birlikte korumaları gerektiği konusunda fikir birliğine vardığını açıkladı.

G20 Ticaret Bakanları Toplantısı, 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Milwaukee kentinde düzenlendi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, toplantıya ilişkin bilgi verdi. Sözcü, G20 üyelerinin, dönem başkanlığını yürüten ABD'nin gündeme aldığı dört başlığı ele aldığını hatırlattı: Gıdanın silah olarak kullanılmasına karşı çıkılması, aşırı kapasiteyle mücadele, zorla çalıştırmanın ortadan kaldırılması ve en çok kayrılan ülke (MFN) ilkesinin ayarlanması. Üyeler, gıda konusunda ortak bir bildiri üzerinde uzlaştı. Ancak diğer konularda herhangi bir sonuç belgesi oluşturulamadı.

Gıda konusundaki istişareler sırasında Çin'in de aralarında bulunduğu birçok yükselen piyasa ve gelişmekte olan üye, gıda ithalatçısı ve ihracatçısı ülkelerin gıda tedarik zincirinin istikrarını birlikte korumaları gerektiğine dikkat çekti. Sözcü, tüm tarafların iç kamu politikası hedefleri doğrultusunda ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla tedbir alma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Sözcü, aşırı kapasite ve zorla çalıştırma gibi konuların gündeme alındıkları ilk günden itibaren büyük tartışma yarattığını hatırlattı. Sözcü, şu anda G20 üyelerinin büyük bir kısmının zorla çalıştırma gerekçesiyle 301 gümrük vergileriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Birçoğunun da aşırı kapasite konusunda 301 soruşturmalarının hedefi durumunda olduğunu kaydetti. Dönem başkanı ülkenin bu konuları gündeme alması, ortak bildiri yayımlanmasını ve işbirliği mekanizması kurulmasını teşvik etmesi birçok üye tarafından farklı açılardan değerlendirildi. Sonuçta, üyelerin çoğunun farklı görüşlere sahip olması nedeniyle toplantıda bu konularda bir sonuç belgesi oluşturulamadı.

En çok kayrılan ülke ilkesinin (MFN) gözden geçirilmesi konusunda ise Çin'in de aralarında bulunduğu üyelerin ezici çoğunluğu, bu ilkenin çok taraflı ticaret sisteminin temel taşı olduğunu ifade etti. Sözcü, bu ilkenin küresel ticarete istikrar ve öngörülebilirlik sağladığını vurguladı. İlkenin sarsılması hâlinde çok taraflı ticaret sisteminin temellerine ciddi zarar vereceğini belirtti.

Sözcü, yaklaşmakta olan G20 Miami Zirvesi'ne ilişkin olarak Çin'in, dönem başkanı ve tüm üyelerle birlikte fikir birliği ve dayanışma ilkesine bağlı kalarak çaba göstermeye hazır olduğunu söyledi. Çin'in, zirveye olumlu ve pratik ekonomik ile ticari sonuçlar kazandırmak için ortak çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

  Hibya Haber Ajansı